Tien tips voor de thuiswerker

Eindelijk is hij daar: uw wekelijkse thuiswerkdag. Geen tijdverlies door woon-werkverkeer of small talk bij de koffiemachine; u kan meteen aan de slag. De rust van de thuisomgeving werkt motiverend en u kijkt ernaar uit om u in enkele uitdagende taken vast te bijten. Werkt u af en toe thuis en wil u het maximum uit uw telewerk halen? Lees dan zeker deze 10 tips!

1.       Richt een aparte werkplek in

U kan natuurlijk met uw laptop aan de keukentafel plaatsnemen of zelfs vanuit uw zetel of bed uw mailtjes beantwoorden, maar om uw thuiswerkdag echt efficiënt te laten verlopen, is een eigen bureau geen overbodige luxe. Zo’n werkplek hoeft niet veel ruimte in te nemen, een kleine tafel is misschien al voldoende. Wanneer u een deel van de woonkamer als werkplek gebruikt, is het ook belangrijk goede afspraken te maken met uw huisgenoten: wanneer mogen zij u storen, wat doen zij wanneer u aan het werk bent … ?

 

2.       Organiseer uw werkspullen

 

Op uw werktafel liggen kantoorartikelen zoals een agenda, pennen, een desk organizeren brievenbakjes. Bewaar ook al uw documenten bij elkaar en vermijd tijdverlies door naar uw spullen te moeten zoeken. Houd alles binnen handbereik; zo zorgt u er meteen voor een duidelijke scheiding tussen uw werkplek en het privégedeelte van de woning.

3.       Hou het gezellig

Of u nu een aparte werkkamer heeft of uw bureau zich in de leefruimte bevindt, het is maar beter een plaats waar u graag vertoeft. U zal hier immers het grootste deel van de dag alleen doorbrengen … Denk dus goed na over de inrichting van uw thuiswerkplek: een doordacht kleurgebruik, voldoende opbergmogelijkheden en enkele weloverwogen accessoires maken al een heel verschil.

4.       Let op een goede houding

 

Een degelijke bureaustoel, het scherm op de juiste hoogte, eventueel zelfs een zit-sta-oplossing: er is geen enkele reden om ergonomie te beperken tot de kantooromgeving. Let ook thuis op uw (zit)houding en vergeet niet regelmatig even recht te staan en de benen te strekken.

5.       Blijf in beweging

Een niet te onderschatten voordeel van thuiswerken is dat niemand u kan zien … Waar wacht u op om tijdens uw pauzes enkele rustgevende yogahoudingen aan te nemen of u eens goed uit te rekken? U vindt online heel wat video’s waarmee u op enkele minuten tijd uw hele lichaam aan het werk zet.

 

6.       Verander van omgeving

 

Zowel op kantoor als thuis is het geen goed idee om de hele dag binnen te blijven. Uw bureautafel regelmatig verlaten is trouwens niet alleen van belang voor uw fysieke gezondheid. Door een andere houding aan te nemen, even recht te staan en een ommetje te maken, blijft u ook mentaal fris en monter. Actieve pauzes zijn een essentieel onderdeel van uw werkdag en zorgen ervoor dat u meer doet op minder tijd.

7.       Stay in touch

Een hele dag alleen aan het werk zijn: het is niet voor iedereen een aanlokkelijk idee. Gelukkig zijn er voldoende manieren om contact te houden met collega’s, via mail, telefoon of Skype. Deze korte intermezzo’s zijn niet alleen bedoeld voor pure informatieoverdracht en praktische zaken, daarnaast verdrijven ze het gevoel van eenzaamheid dat bij zo’n thuiswerkdag kan optreden. Meer nog, een bespreking of leuke babbel fungeert als een vorm van sociale controle en heeft zo een positief effect op uw zelfdiscipline.

8.       Baken de grens af tussen werk en privé

Snel enkele privéafspraken inplannen op uw thuiswerkdag: het klinkt verleidelijk, maar beïnvloedt uw productiviteit op negatieve wijze. Door een strakke planning te volgen en het begin- en eindmoment van uw werkdag vast te leggen, trekt u een duidelijke grens tussen werk en privé. Bent u normaal gezien van negen tot vijf op kantoor? Dan kan u thuis gerust dezelfde werkuren aanhouden. Dit schept eveneens duidelijkheid voor uw collega’s, die u dan op dezelfde uren kunnen contacteren als wanneer u gewoon op kantoor zou zijn.


                                             Tip 4: Let ook thuis op uw (zit)houding en vergeet niet regelmatig even recht te staan 
                                                                                    
en de benen te strekken.


9.       Baken de grens af tussen werk en privé (2)

Uw familieleden, vrienden en buren mogen gerust weten dat u elke vrijdag thuis aan de slag bent, maar maak hen duidelijk dat u dan ook daadwerkelijk werkt. Een babbeltje met de gepensioneerde buurman of een postpakket aannemen voor vrienden: bepaal hoever u hierin wil en kan gaan. Stel uw grenzen om problemen met uw werklast én werkgever te voorkomen.

10.       Vergeet niet te genieten!

Een dag stevig doorwerken hoeft geen opgave te zijn. Geen files of overvolle treinen, geen lawaaierige of babbelzieke collega’s, maar wel: een dag rustig doorwerken op uw eigen tempo, zonder al te veel stoorzenders en tijdverlies. Hou dit voor ogen wanneer u even een dipje hebt en gebruik de gewonnen tijd nuttig. Ga na uw uren sporten of kijk naar uw favoriete serie en weet dat net dán uw collega’s onderweg zijn naar huis. Alleen al van dat besef kikkert u zo weer op!

 
Het is duidelijk: thuiswerken werkt. Zoek uit welke tips het best bij u passen en wat binnen uw mogelijkheden ligt en voer enkele kleine ingrepen door in uw woning en werkgewoontes; meer is er niet nodig om van uw thuiswerkdag de meest productieve dag van de week te maken!

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de Privacy verklaring gelezen.