Een papiervernietiger kiezen: do’s and dont’s

Wanneer u het assortiment papiervernietigers even bekijkt, valt de diversiteit u ongetwijfeld op. Sommige machines koopt u voor nog geen € 50, voor andere modellen moet u dan weer enkele honderden euro’s neertellen. Maar staat duurder ook gelijk aan beter? En met welke factoren moet u eigenlijk rekening houden, wanneer u een papiervernietiger bestelt? Om dit te weten te komen, kan u zichzelf drie vragen stellen:

Hoeveel papier wil ik vernietigen?

 

Eigenlijk is dit een dubbele vraag. Ten eerste moet u bekijken hoe vaak u de papiervernietiger zou gebruiken: dagelijks, wekelijks of eerder sporadisch? Niet alleen de frequentie is hier van belang, natuurlijk telt ook het aantal pagina’s dat u in één keer door de machine wil halen. Gaat het om enkele blaadjes of een dikke bundel? Een handige optie die recent op de markt kwam, is in dit geval de autofeed. Deze machine verwerkt de blaadjes als het ware op haar eigen tempo: u legt een dik pak papier in de papiervernietiger en het systeem begint te draaien. Zo loopt u nooit het risico dat u te veel papier in één keer in het apparaat steekt en kan het niet vastlopen. Tegelijkertijd moet u er niet bij blijven en telkens enkele blaadjes door de papiervernietiger halen, wat van u een serieuze tijdsinvestering vraagt.

Om welk vertrouwelijkheidsniveau gaat het?

 

De documenten waar u vanaf wil, komen die recht uit de safe of bewaart u ze gewoon in een ringband? Met andere woorden: hoe vertrouwelijk zijn ze precies? Papiervernietigers produceren immers snippers of stroken, naargelang het model. In het algemeen zijn snippers veiliger dan stroken: die laatste zijn nog - weliswaar met heel wat moeite - te reconstrueren tot het volledige document. Voor de snippers geldt dan natuurlijk: hoe kleiner, hoe veiliger. Controleer dus bij elke papiervernietiger die u bekijkt, wat de grootte is van de snippers die hij aflevert.

Waar staat de machine?

Een papiervernietiger, vooral een duurder model zoals eentje van Fellowes, is een krachtige machine die enige geluidsoverlast met zich meebrengt. Wanneer u de papierversnipperaar naast uw bureaublad plaatst, wil u natuurlijk niet worden opgeschrikt door het geraas en geritsel van de machine in werking. Misschien kan u hem in een aparte ruimte zetten? Ook dan is een autofeed de handigste optie.

Zo, op basis van die vragen kan u alvast een eerste selectie doorvoeren. Maar misschien tobt u ook over deze kwesties:

Is een papierversnipperaar eigenlijk wel veilig?

Het principe van een papierversnipperaar is dat een blad in zijn geheel wordt ingevoerd en door de messen tot flinterdunne strookjes of minimale snippers wordt herleid. Machines met messen … Dat klinkt een beetje eng. Gelukkig is de laatste generatie papiervernietigers op alles voorzien. In deze machines zijn immers sensoren aangebracht waardoor de machine meteen stopt met draaien wanneer er een ander object wordt gedetecteerd. Normaal gezien wordt alleen het papier vernietigd, en niets anders. Tenzij u het eens wil proberen met die lelijke stropdas die nog in de lade ligt …

Wat moet ik zeker vermijden?

Wanneer ik aan Mark vraag wat hij me in elk geval zou afraden, moet hij niet lang nadenken: “Koop vooral geen lichte, goedkope machine. Ik weet dat een papierversnipperaar een redelijke investering vormt, maar geloof me, zo’n licht prul wil je echt niet hebben. Je zou niet de eerste zijn die een machine van onder de € 75 koopt en enkele maanden of zelfs al weken later bij ons aanklopt omdat de machine het begeven heeft.”

Wanneer u een licht toestel koopt, gebeurt het vaak dat het papier snel vastzit, of dat de machine zichzelf uitschakelt omdat ze te warm wordt. De papierbak is ook snel vol. Zo’n lichte machine bespaart u dan misschien wel wat geld uit, maar kost u vooral veel tijd en ergernis. En dat wil toch niemand?

Het advies van Mark: “Koop zelfs voor één persoon geen machine van onder de € 100. U hoeft me daarin niet te volgen hoor, integendeel zelfs, des te sneller komt u weer bij ons terecht om een nieuwe, betere en dus duurdere papierversnipperaar te kopen!”

Tot slot geef ik nog graag een tip mee voor wie zonet een papierversnipperaar heeft gekocht en de machine natuurlijk zo lang mogelijk in een zo goed mogelijke staat wil houden. Gebruik regelmatig de speciale olie die met de machine wordt meegeleverd. Dankzij deze olie draaien de messen vlotter, waardoor de machine minder lawaai maakt, en natuurlijk langer meegaat. Zo kan u er jarenlang van op aan dat u het risico op gegevensdiefstal tot een minimum herleidt!

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de Privacy verklaring gelezen.