Voor elke toepassing het juiste papierformaat!

Welke formaat gebruikt u voor welke prints?

 

Op het alomtegenwoordige A4 papier kom ik hieronder uitgebreider terug; ik start met een overzicht van enkele populaire papierformaten en waarvoor ze voornamelijk of idealiter gebruikt worden. In deze tabel vindt u meteen alle informatie terug:
      

Naam

Afmetingen

Toepassing

A0

A1

1189 x 841 mm

841 x 594 mm

affiches, diverse posters en andere publicaties in de reclamesector

A2

594 x 420 mm

placemats, schetsborden, de onderlegger op uw bureautafel

A3

420 x 297 mm

placemats, menukaarten, tabellen en grafieken tijdens presentaties

A4

297 x 210 mm

de meeste documenten op kantoor, briefwisseling

A5

A6

210 x 148 mm

148 x 105 mm

flyers, brochures, handleidingen, boeken, notitieblokken

A7

A8

A9

105 x 74 mm

74 x 52 mm

52 x 37 mm

kleine stickers en visitekaartjes

A10

37 x 26 mm

standaardetiketten

Naargelang het formaat dat u gebruikt, heeft u natuurlijk ook een printer nodig die deze formaten aankan. Maakt u regelmatig afdrukken op A2 of A3 formaat, dan loont het natuurlijk de moeite hiervoor een speciale printer aan te kopen. Een andere optie is een beroep doen op een externe copyshop. Wie vaak etiketten print, bijvoorbeeld voor verzendingen, kan zich voor een zacht prijsje een speciale labelwriter aanschaffen, die u een flinke tijdsbesparing oplevert!

A4 of folio? 

Wie typt er tegenwoordig nog op een schrijfmachine? Haast niemand, maar een twintigtal jaar geleden lag dat wel even anders. Wie ooit een schrijfmachine heeft gebruikt, herinnert zich ongetwijfeld hoe hij handmatig een nieuw vel moest klaarzetten wanneer het vorige vol was.

 

In die tijd was folio papier dan ook erg populair: net iets groter dan A4, dus kon u er ook net iets meer op schrijven en ging het langer mee dan A4 papier. Folio wordt weliswaar steeds minder gebruikt, maar is nog altijd verkrijgbaar. Vooral voor juridische documenten en bepaalde mappen blijft het een populaire variant.

De komst van de computer en daarbij ook de printer heeft er echter voor gezorgd dat A4 papier zo’n dominant formaat is geworden. Wie tegenwoordig ‘kopieerpapier’ zegt, denkt automatisch aan A4 formaat (297 x 210 mm); dit is vandaag overduidelijk de standaard wanneer het om formaten gaat.

Welke soorten A4 moet u in huis hebben?

De diverse soorten A4 papier verschillen van elkaar wat betreft productiewijze (gerecycled of niet), de helderheidsfactor, het aantal grams, de dikte, … wat meteen ook de verschillende prijsniveaus verklaart.

Naargelang het doel, namelijk intern of extern gebruik, zorgt er u best voor dat u diverse soorten A4 papier in huis haalt: een goedkopere budgetversie voor alles wat intern wordt gebruikt en een wat duurdere, nettere papiersoort van hogere kwaliteit waarmee u een goede indruk maakt op uw klanten.

 

Zeg dus nooit zomaar ‘kopieerpapier’ tegen A4 papier van goede kwaliteit, of het nu goedkoop is of niet. Kijk even voor uzelf waarvoor u papier gebruikt en of u dan wel de juiste papiersoort in huis heeft … en de juiste printer. Consulteer bij twijfel uw online leverancier, wiens productspecialisten u met plezier advies zullen verstrekken!

 

Deze blog is geschreven door Nicky Wijns.

Onder de naam Litterate werk ik als freelance vertaler, copywriter en taaltrainer. 3 in 1 dus.
Wil u een brochure laten vertalen naar het Nederlands? Zijn de teksten op uw site toe aan een opfrissing? Of wil u een Vlaams publiek aanspreken en kan uw communicatie wel een Zuid-Nederlandse touch gebruiken?

 

Neem dan zeker een kijkje op www.litterate.be en ontdek hoe ik u van dienst kan zijn.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de Privacy verklaring gelezen.