Wat is het verschil tussen een blad A4 papier …?

Hetzelfde geldt voor mijn vraag over A4 papier. Wat is het verschil tussen een blad A4 én …?

In deze blog behandel ik het verschil tussen al die vellen papier, want ze lijken toch allemaal zo op elkaar. Maar er zijn verschillen … grote verschillen zelfs.

Het begint al met de diverse namen: A4 papier, kopieerpapier, printpapier, copypapier.

Toen individuele printers nog niet hun weg hadden gevonden naar de kantoren, werd er vooral gesproken over kopieerpapier: papier dat in grote stapels in de centraal opgestelde kopieermachines werd geplaatst.

Nu wordt er steeds meer gesproken over printpapier, juist omdat iedereen over een eigen printer beschikt en het papier voor verschillende toepassingen wordt gebruikt: kopiëren, printen voor eigen gebruik, maar ook voor facturen of correspondentie.

 

A4 papier wordt dan weer als naam gebruikt om het te onderscheiden van andere afmetingen: A3, A5, Folio. Door de opkomst van de printers ligt er een steeds grotere focus op A4 en is dit formaat eigenlijk standaard geworden. Folio, dat iets groter is en vroeger veel gebruikt werd in typemachines, is bijna helemaal verdwenen; alleen advocaten gebruiken dit formaat nog.

Welke soort voor welke printer?

 

Zoals hierboven al aangeven moet u voor bepaalde printers speciale soorten printpapier gebruiken. In laserprinters gebruikt u best laserpapier, dus 90-100grams papier, omdat dit niet krult bij verhitting. Voor kleurenlaserprinters is er dan nog speciaal papier dat zorgt voor een betere weergave van de kleuren (Colorcopy en DCP printpapier). In een inkjetprinter heeft u dan weer meer behoefte aan een papier dat de inkt goed opneemt en snel laat drogen. Hier wordt de inkt immers op het papier gespoten, niet in het papier gebrand.Voor een multifunctionele printer of kopieermachine gebruikt u best papier dat een goede doorloop heeft, zeker als het om een grotere machine gaat, die regelmatig wordt gebruikt om grote aantallen te printen of te kopiëren. U wilt immers niet iedere keer de machine opendoen om een vastgelopen vel los te halen …

Gelukkig is er tegenwoordig ook multifunctioneel kopieerpapier, dat zowel voor lasers, inkjet als copiers geschikt is. Dit papier combineert de beste eigenschappen om zo aan alle eisen te voldoen en is daarmee een uitstekende optie voor dagelijks kantoorwerk.
 

Maken merken het verschil?

Merken zijn ontwikkeld om u een garantie te geven m.b.t. de kwaliteit. Zo ook bij papier. Koopt u iedere keer papier van Double A, van HP, van Xerox, van Fastprint of juist van het huismerk? Dan weet u dat u erop kunt vertrouwen iedere keer exact hetzelfde kopieerpapier te ontvangen. Voor ons merk Quantore geldt ditzelfde principe. Dit printpapier wordt iedere paar jaar ergens anders geproduceerd, om zo de prijs zo laag mogelijk te houden, maar daarbij worden de specificaties niet veranderd, dus kunt u erop vertrouwen steeds dezelfde kwaliteit in huis te hebben.

Voor budgetpapier, ‘witte doos’ of hoe de aanbieding ook heet, gelden andere regels. Dit is papier dat steeds weer van verschillende productielocaties komt en waarbij de specificaties niet vastliggen. Het enige waar u zeker van kunt zijn, is dat er 5 pakken in een doos gaan, met ieder 500 vel. Soms is het 80grams, soms 75 of 70grams. De witheid ligt niet vast. En het belangrijkste: de gladheid is niet iedere keer dezelfde. Soms geeft dit zelfs problemen in uw printer. Wilt u geen tijd verliezen met dergelijke problemen, bestel dan liever een vertrouwde merkenkwaliteit, zodat u weet wat u kunt verwachten!

 

-          hoe meer u koopt, hoe lager de prijs per pak. Daarom zult u verschillende prijzen zien naargelang u bestelt per doos van 5 pakken, 10 pakken of per pallet van 200 pakken

Schematisch ziet dat er als volgt uit:

 

Type papier

Witheid

Gladheid

Prijs

Toepassing

A-kwaliteit

Hoog

Hoog

Hogere klasse

Correspondentie, facturen, presentaties

B-kwaliteit

Middel

Middel

Midden klasse

Business printing: printen in grote hoeveelheden, in grotere printers

C- kwaliteit

Laag

Laag

Afhankelijk van de bestel hoeveelheid

Interne documenten, pakbonnen, enz.

Een laatste papiersoort die buiten deze indeling valt, is milieuvriendelijk papier. De term ‘milieuvriendelijk’ slaat op verschillende dingen. Enerzijds is er het gerecycleerde papier, anderzijds de ecologisch geoptimaliseerde productie zonder bleekmiddelen en andere chemische stoffen. Bovendien ligt  hier een nog sterkere focus op de houtbron: FSC gecertificeerde bosbouw.

Milieuvriendelijk papier bestaat tegenwoordig in vele variaties en is overal inzetbaar. De witheid verschilt niet veel meer van de duurdere soorten en ook qua prijs zijn de grote verschillen weggewerkt.

Naast bovengenoemde soorten zijn er natuurlijk nog de speciale papiersoorten, zoals presentatiepapier, fotopapier of dikker papier.

Papierdikte wordt uitgedrukt in grammage, oftewel het aantal gram per m². Een 80 grams vel papier weegt dus 80gram per m². Hierdoor zijn diktes van verschillende papiersoorten ook bij verschillende afmetingen (A4 of A3) toch gemakkelijk met elkaar te vergelijken.

Standaard kopieerpapier heeft een dikte van 80gram. Tegenwoordig zien we steeds meer printpapier van 70gram, zeker als het om economy A4 papier gaat. De reden is heel logisch: minder dikte betekent minder grondstoffen en dus een lagere prijs. Ecologisch is dit ook een goede zaak: er worden minder grondstoffen gebruikt voor toepassingen waarbij het geprinte vel meestal niet bewaard wordt.

Voor laserprinters wordt vaak 90grams papier gebruikt. Men spreekt dan over laserpapier. Dit printpapier is iets dikker en trekt daardoor minder snel krom als het door de laser aan één zijde verhit wordt om de toner in het papier te branden.

Dikker papier van 120-160gram wordt veelal gebruikt voor presentatietoepassingen, niet voor documenten of brieven. Vanaf een dikte van 250-300gram spreken we vaak al over karton.

 

De witheid van het papier wordt uitgedrukt in CIE. Hoe hoger dit cijfer, hoe witter het papier. In de regel heeft economy kopieerpapier een witheid van 140-155 CIE. A-kwaliteit printpapier heeft een witheid die boven de 160 ligt. Als u deze beide papiersoorten half over elkaar legt, ziet u direct het verschil in witheid!

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de Privacy verklaring gelezen.