Wie wat whiteboards: voor elke plek het juist bord

Voordat we hier dieper op ingaan, geef ik u graag mee dat de naam wandborden de algemene term is voor alle soorten whiteboards, prikborden, textielborden en andere borden die u - de naam zegt het al - aan de muur kunt hangen. Whiteboards worden hiervan het meest verkocht en daarom draait deze blog uitsluitend om deze categorie.

Van klein naar groot, van eenvoudig naar professioneel

Een whiteboard is niet per se wit. Staat u daarvan te kijken? Dan geef ik u graag een overzicht van de diverse soorten whiteboards, die we kunnen onderverdelen in vier categorieën:

 

- Goedkope, meestal kleine budgetborden. Deze bestaan uit hardbord met een gladde laag erover en verschillen van de grotere versies doordat ze niet magnetisch zijn. Dit soort bordjes wordt vaak gebruikt in scholen: elke scholier noteert zijn antwoord en steekt het bordje in de lucht. Zo kan de leerkracht meteen de situatie inschatten, is er van spieken geen sprake en doen alle scholieren actief mee.

- Standaard whiteboards bestaan uit gelakt staal, zijn magnetisch en dikker dan de goedkoopste versie. De standaardborden zijn meteen ook de populairste, meest verkochte borden, zowel onder particulieren als bij professionals. Bent u op zoek naar deze producten? Neem dan zeker een kijkje in het assortiment van Quantore. Zij bieden u immers heel wat borden met de standaardafmeting 120 × 90 cm en produceren deze in grote hoeveelheden zodat ze ook goedkoop op de markt terechtkomen. Een betere prijs-kwaliteitverhouding bestaat er niet!

 

- Bij de emaille borden is de keramische laag zo op het metaal aangebracht dat de twee lagen eigenlijk zijn samengesmolten. Dankzij deze harde ondergrond kan de inkt er niet in doordringen. Deze whiteboards maken hun naam dan ook waar en blijven lange tijd wit. Het bewijs? U krijgt op sommige van deze modellen maar liefst 25 jaar garantie.

- Glasborden zijn de laatste en meest professionele categorie van whiteboards. Deze borden zijn ideaal voor representatief gebruik. Een brainstorming met uw collega’s, een meeting met klanten, een afspraak met leveranciers …? Voor al deze doeleinden is een glasbord uitermate geschikt. Een extra troef van deze borden is trouwens dat ze niet alleen in het wit beschikbaar zijn, maar ook in kleur, met motieven, of met een bedrukking naar keuze. U zou dus gerust glasborden kunnen gebruiken voor uw reclamecampagne, of in een hoek uw logo laten aanbrengen. Ook voor thuis zijn deze borden (zeker kleine versies) populair, zeker als decoratief element.

Het zit ‘m in de accessoires

Heeft u een beslissing kunnen nemen over het soort whiteboard dat u zal aankopen? Dan staat er u nog één ding te doen: de juiste accessoires meebestellen. Zeg nu zelf, wanneer u een dure investering heeft gedaan en zo’n bord heeft gekocht, dan gaat u toch niet besparen op accessoires van enkele tientallen euro’s? Vooral niet omdat de juiste accessoires de levensduur van uw whiteboard aanzienlijk verlengen. Koop dus meteen een goede set markers, magneten en wisser en hou volgende vuistregels in het achterhoofd:

- Wie zijn whiteboard vaak wil gebruiken, zorgt best voor een magnetische wisser. Niets zo irritant als een wisser die de hele tijd tegen de grond dondert of verloren raakt. Vermijd tijdverlies én ergernis en ga dus voor een magnetische wisser, die mooi op het bord blijft hangen.

- Heeft u een bord zonder afleggoot? Koop dan een houdertje voor de markers, dat u meteen naast het bord kan aanbrengen en waarmee uw stiften altijd binnen handbereik zijn.

- De populairste markers zijn die van Edding. Deze stiften zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, navulbaar én geurloos. Nog beter: u kunt ze probleemloos op diverse ondergronden gebruiken. Als u stiften wil bestellen, is de Edding dus een echte aanrader.

Alternatieven en blik op de toekomst

Moet u de muren intact laten en vindt u een verrijdbaar model te groot, dan is er nog altijd de goeie ouwe flipover. Vergeet niet dat dit eigenlijk een klein whiteboard is, en dat het dus niet nodig is om altijd nieuwe papiervellen bij te bestellen … tenzij u natuurlijk liever op papier schrijft.

Kent u de grote post-its van 3M al? Wanneer uw meeting of brainstorming eerder geïmproviseerd verloopt, hangt u deze reuzepost-it op de muur, u maakt notities en verwijdert hem weer zonder enige sporen achter te laten. Onmisbaar voor flexwerkers!

Wie meteen van het bord wil printen, moet zeker een interactief of elektrisch whiteboard overwegen. Het bord fungeert dan als computerscherm waarop u noteert en waarvan u zo kan printen. Houdt u het liever bescheidener? Dan bestaat er een heel simpele oplossing: neem gewoon een foto van het volgeschreven bord …

 

Welk whiteboard u ook kiest, één ding is zeker: het is een handig en onmisbaar tool voor al uw planningen, brainstormings en presentaties … of zelfs voor uw boodschappenlijstje, als u het in de keuken hangt!

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de Privacy verklaring gelezen.